Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/retursekund.dk/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Om optimal vejrtrækning - Retursekund

Om optimal vejrtrækning

Den optimale vejrtrækning

At trække vejret ind, en indånding, er det første vi gør, når vi ankommer til verden. Vi giver her et metaforisk og bogstaveligt ”ja” til livet. Vi tager livet ind så at sige. Vi slipper tilknytningen til den fysiske verden med en udånding. Det er altså mellem disse poler, en indånding og en udånding, at vores liv skal formes og leves. Vi respirerer i gennemsnit ca. 20,000 gange om dagen. Hvordan vi gør det og med hvilken kvalitet og sufficiens er derfor ikke ligegyldigt for vores velbefindende, sundhed og trivsel.

”Åndedrættet er din altid tilgængelige medicin.
Medicinen med de mange sidegevinster og sunde interaktioner.
Åndedrættet er din recept til mere sundhed og trivsel.”

© Retursekund.dk

Åndedrættet er primært refleksbetinget/autonomstyret og knytter sig til vores hjerne og nervesystem. Den optimale vejrtrækning foregår med ind- og udåndinger gennem næsen 6-12 gange i minuttet. Næsen er designet hertil: Den sikrer filtreringen af partikler og urenheder via dens fimrehår og slimhinde, så disse ikke når lungerne. Desuden tempereres luften meget bedre end gennem munden. Når luften når omkring bihulerne, tilføres gassen nitrogenoxid (NO), som er kardilaterende. Der skabes derved mere plads til at lunge-alveolerne iltes bedre. Hermed udnytter kroppens celler ilten optimalt og en bedre blodgennemstrømning sikres.

Med vejrtrækning gennem næsen tager vi aktivt adgang til den beroligende del af vores autonome nervesystem (parasympaticus), hvor restituering, fordøjelse og hvile foregår. Vi nedsætter herved frigivelsen af stresshomonerne, adrenalin og kortisol. Indåndingen er dyb og helt ned i det bredeste stykke af lungerne – der hvor maven løfter og hæver sig. Vi tager ca. 0.5 liter luft pr. vejrtrækning ned i lungerne. Det er her i de tyndvæggede alveoler, at udvekslingen af O2 og CO2 til blodet foregår. En optimal udånding er lidt længere end indånding. Den er primært passivt styret men yderst essentiel for vores homøostase.

”Åndedrættet er med til at opretholde homøostase.
Den er vores indre massør og kroppens naturlige detox’er.
Gennem åndedrættet kan vi mærke os selv.”

© Retursekund.dk