Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/retursekund.dk/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
OM NERVUS VAGUS - Retursekund

OM NERVUS VAGUS

Den 10. kranienerve, Nervus Vagus, også kaldet den vandrende nerve.

Den er ikke forbundet til centralnervesystemet men har direkte forbindelse til hjernen. Den udspringer fra hjernestammen og forsyner både den gamle og nye del af hjernen. Den fungerer som en slags dirigent for et kompliceret orkester.

Den løber fra nakken om bagved ørerne, ned langs halsen på begge sider. Den fortsætter sin passage som den længste nerve på tværs af brystet ved hjertet og lungerne og til fordøjelsessystemet samt lever, milt, galdeblære og bugspytkirtel. Den har altså berøring med størstedelen af vores organer og den er yderst vigtig for vores sundhed og trivsel.

Størstedelen af nervus vagus’ nervefibre er sensoriske, dvs. den fungerer som budbringer og rapporterer tilbage til hjernen om tilstanden i kroppen. Den har en afgørende betydning i vores parasympatiske nervesystem, den del som står for fordøjelse, hvile og restitution.

Ved den dybe indånding og lange udånding – helt ned i en blød mave – tones og aktiveres nervus vagus til at viderebring et budskab om en ”alt er vel” tilstand. Det vil sige safe og rolig. Der sendes nu kun signaler til hjertet og ikke til de ældre dele af hjernen, hvor kamp, flugt og frys har sæde. Hjerterytmen forbliver rolig og herved bremses stress og uro – ”den vagale bremse”.